Метод динамічного формування контенту в умовах обмежених ресурсів - Крісілов, Віктор Анатолійович; Писаренко, Катерина Олександрівна; Хуї, Ву Нгок (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2019)
У даній роботі представлений метод динамічного формування контенту в умовах обмежених ресурсів для підвищення якості процесу прийому-передачі інформації. Розроблений метод заснований на моделі приймаючої частини системи прийому-передачі інформації, базової моделі контенту і моделі системи прийому-передачі інформації. Для розробки методу було досліджено гетерогенність системи прийому-передачі інформації та види інформації, що передається користувачеві. Метод динамічного формування контенту (тип, формат) враховує характеристики всіх компонентів системи прийому- передачі інформації та забезпечує визначення необхідного контенту для передачі в реальному часі в мережі Інтернет. Метод включає в себе визначення швидкості прийому-передачі інформації, визначення характеристик пристрою і браузера на основі моделі приймаючої частини системи прийому-передачі інформації, вибір виду контенту (мультимедіа, відео, текст тощо), на основі розроблених вирішальних правил, в залежності від характеристик, визначених у моделі приймаючої частини системи прийому-передачі інформації, відтворення обраного виду контенту на екрані користувача з урахуванням операційної системи, браузера, вікна браузера, за допомогою моделі контенту і моделі приймаючої частини системи прийому-передачі інформації, і перевірки необхідності зміни виду контенту. Перевірка необхідності зміни виду контенту відбувається в двох випадках: якщо під час сеансу роботи підключається новий користувач і якщо протягом заданого кванта часу не підключилося жодного користувача. Завдяки розробленому методу, при підключенні до сайту користувач буде отримувати інформацію в тому вигляді, який зможе відтворити його пристрій. Для оцінки якості розробленого методу був проведений експеримент за участю студентів. В результаті експерименту, доведено, що якість процесу прийому-передачі інформації збільшилася в 1,55 разів за рахунок використання розробленого методу динамічного формування контенту.