Роль диплома про вищу освіту в професійній кар'єрі фахівця в майбутньому - Колеснікова, Катерина Вікторівна; Лук’янов, Дмитро Володимирович; Олех, Тетяна Мефодіївна (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2020)
Сфера інформаційних технологій вкрай приваблива з точки зору пошуку роботи. Якими навичками і знаннями, дип- ломами або сертифікатами повинен володіти претендент, щоб бути фахівцем в даній області? З'являється все більше пози- цій, де потрібен досвід, а не профільний диплом. Наскільки ці тенденції характерні і для інших сфер життя? Що це – крок у майбутнє? За даними опитувань, більше 54 % роботодавців готові працевлаштувати співробітника без диплома. Чому? Сьо- годні гарну освіту – це перший крок до гарної кар'єрі, проте в різні часи компанії і кандидати вкладали різний зміст у визна- чення «гарне». Якість знань, отриманих у ВНЗ, не завжди відповідає сучасним вимогам ринку інформаційних технологій. Завдання ВНЗ – вказати основні опорні точки, від яких слід відштовхуватися продовжуючи навчатися самостійно протягом усього життя. Дипломований фахівець в більшості випадків не має практичного досвіду роботи, тому отримання документа про закінчення університету – це лише початок кар'єрного шляху. Наявність диплома не дозволяє відразу отримати високо- оплачувану роботу і має на увазі подальше самостійне навчання і набуття практичного досвіду. Запропоноване дослідження розглядає сучасний стан речей в галузі освіти. Автори пропонують аналізувати сучасні тенденції на ринку праці, розглянути деякі інструменти і моделі навчання. Розглядається питання чи можна зробити кар'єру без профільної освіти? Наскільки актуальним є створення корпоративних університетів для навчання і підвищення кваліфікації співробітників? Нові техноло- гії, нові умови, нові можливості для бізнесу народжують нові знання і навіть нові професії. Фахівців з ним немає, вони бу- дуть навчатися на практиці та практика буде їх профільною освітою. Згодом, з'являться ВНЗ і дипломовані фахівці. Але як показує життя, саме ті, хто починав без диплома, будуть створювати нові вимоги і стандарти професійної діяльності.