Eмоційний менеджмент як складова ефективного управління командою - Колот, Світлана Олександрівна; Христич, Анна; Полік, Віктор (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2020)
У статті розглядаються теоретичні аспекти управління командою на основі емоційного менеджменту. Показано, що моделювання командної емоційної роботи пояснює особливості прояву її значущих параметрів і формує підходи до удоско- налення командного соціального та емоційного середовища. Концептуальні основи командного емоційного управління роз- крито у руслі теоретичних розробок в області емоційної роботи і моделювання її процесів. Показано, що успішність форму- вання команди визначається взаємодією індивідуальних і групових (соціальних) очікувань, які відображають прагнення членів команди до співробітництва й ефективної міжособистісної взаємодії на основі загального розуміння ролей і здібнос- тей один одного. Індивідуальний емоційний досвід виділений як основна характеристика, яка опосередковує всі інші вхідні параметри і є основою для формування командних показників емоційного досвіду та емоційного інтелекту. Уявлення про взаємозумовленість зазначених параметрів стало основою для формування командних норм і пояснення їх впливу на лідер- ську і рольову поведінку. Моделювання командної емоційної роботи виявило в якості критеріїв її ефективності командну психологічну безпеку і міжособистісну взаємодію як основу для удосконалення соціального та емоційного командного се- редовища. Можливість отримання високих показників задоволеності працею і ефективності результату проаналізовано як результат переходу від емоційного дисонансу до консонансу, що підтримується індивідуальним емоційним досвідом і ро- льовими очікуваннями, ймовірність коригування яких підвищується по мірі формування командної психологічної безпеки та міжособистісної взаємодії. Показано, що управління емоціями на командному рівні сприяє досягненню задоволеності працею і результатів, значущих для кожного окремо, команди і організації.