Метод автоматичного визначення електричної осі серця в кардіологічних системах підтримки прийняття рішень - Філатова, Ганна Євгенівна; Факс, Мохамад (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2021)
Робота присвячена вирішенню наукової-практичної задачі автоматизації розрахунку електричної осі серця для підвищення якості морфологічного аналізу біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками в кардіологічних системах підтримки прийняття рішень, що в свою чергу дозволяє знизити ймовірність лікарських помилок. В роботі показано, що існуючі методи визначення електричної осі серця вимагають виконання морфологічного аналізу електрокардіограми. Авторами запропонований метод автоматичного визначення електричної осі серця без необхідності попереднього аналізу електрокардіограми. Метод заснований на визначенні інтегрального сигналу у фронтальній площині по всьому відведенням від кінцівок з урахуванням кута відведення в гексаксіальной системі відліку. У графічному вигляді (в полярних координатах) інтегральний електрокардіологічний сигнал є фігура, переважно витягнута уздовж осі, напрямок якої збігається з електричною віссю серця. Розташування електричної осі серця обчислюється як кут між віссю стандартного відведення I і вектором, кінець якого знаходиться в центрі мас геометричного місця точок, які найбільш віддалені від початку координат. Для реалізації запропонованого в статті методу написана програма на мові Matlab, яка підключена у вигляді динамічної бібліотеки до кардіологічної системі підтримки прийняття рішень “TREDEX telephone”, що працює в складі медичного діагностичного комплексу “TREDEX” виробництва ТОВ Компанія “TREDEX”, м. Харків. Верифікація результатів проводилася з використанням бази даних електрокардіограм, які були записані за допомогою транстелефонної цифрового 12-канального електрокардіологічний комплексу «Телекард», що входить до складу медичного діагностичного комплексу “TREDEX”, та розшифровані лікарями-кардіологами комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Порівняння результатів розрахунку електричної осі серця по електрокардіограм лікарем і автоматично за допомогою запропонованого методу показав, що в переважній більшості випадків прийняті рішення збігаються. При цьому помилки допускають як кардіологи, так і автоматичний розрахунок за допомогою запропонованого методу. В роботі пояснені причини цих помилок