Модель для оцінки інструментів сервісного управління у нафтогазової галузі - Преттерхофер, Марко; Межуєв, Віталій Іванович; Велш, Домінік (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2020)
Компанії, що працюють в області field service, вимагають відповідного планування роботи співробітників та технічних працівників. Необхідно враховувати наявність, навички та досвід співробітників та час поїздок. В результаті збільшення темпів дигіталізації компанії переходять від ручного планування в Microsoft Excel та друкованих документів до інтегрованих інструментів управління робочою силою, які можуть автоматизувати кроки планування та надати відповідні документи. Ринок цих програмних засобів швидко зростає. На додаток до відомих постачальників програмного забезпечення, таких як SAP та Oracle, на ринку також є невеликі фірми. Компанії, які вирішили застосувати планування виїзних служб за допомогою відповідного інструменту, стикаються з проблемою вибору відповідного методу оцінки та аналізу ринку. Стаття присвячена розробці моделі для оцінки програмних засобів у контексті управління польовими послугами компресорів у нафтовій і газовій промисловості. Перший крок методології передбачав перевірку ринку для виявлення відповідних програмних засобів. На наступному кроці було визначено критерії, які потрібно протестувати для порівняння інструментів. Нарешті, результат оцінки та додаткові вимоги дозволили провести аналіз вигод. Після того, як модель оцінки була розроблена, вона була застосована до п'яти вибраних програмних засобів. SAP Field Service Management було визнано найкращим продуктом для випадку використання. Інструменти від Odyssee та Salesforce мають подібні оцінки у категоріях, що стосуються функціональних аспектів. Інструменти управління field service від Fergus та ReachOut доступні безкоштовно з дуже обмеженими функціональними можливостями та та отримали місце 4 та 5 відповідно. Результат цієї роботи може бути використаний компаніями, що надають послуги в нафтовій і газовій промисловості, для оцінки інструментів управління польовими послугами. Модель передбачає структурований процес для зменшення часу, необхідного для оцінки програмного забезпечення. Oсновані на даній роботі майбутні дослідження будуть стосуватися різних програмних засобів та інших галузей.