Модель бойових дій одиночної самохідної артилерійської системи для комп'ютерної гри ARMA 3 - Demydenko, Volodymyr E.; Maksymov, Maksym V.; Boltenkov, Viktor O. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2024)
Військові комп'ютерні ігри є важливим сегментом світової медіа культури та медіа бізнесу. Окрім розважального аспекту, військові імітатори відіграють важливу роль у підготовці майбутніх військових фахівців. Проте досить часто сценарний компонент військового геймінгу відстає від стрімкого розвитку реальної військової техніки. Світовий досвід військових конфліктів ХХІ століття показує, що сегментом озброєння сухопутних військ, що найбільш інтенсивно розвивається, є його артилерійська компонента. У цій роботі розроблено модель бойового застосування артилерійської системи нового покоління. Модель призначена для модифікації військової гри ARMA 3. Артилерійська система нового покоління є знаряддям великого калібру з високим рівнем автоматизації. Вона має високу скорострільність, маневреність, точність стрілянини. Завдяки цим якостям артилерійська система нового покоління з бойової могутності підрозділу традиційних знарядь і може здійснювати бойові дії в одиночному режимі. Розроблено методику динамічної оцінки поточної боєздатності артилерійської системи з урахуванням витрат ресурсів у процесі вогневої діяльності, включаючи непрямі влучення супротивника. Показано, що крім традиційних тактичних завдань контрбатарейної боротьби артилерійська система може застосовуватися для знищення мети, що раптово проявилася, особливої небезпеки. Під метою особливої небезпеки розуміється неартилерійська система, здатна протягом короткого проміжку часу завдати дуже великої шкоди. На підставі методики динамічної оцінки поточної боєздатності збудовано дерево станів артилерійської системи. До нього включені найбільш ймовірні стани артилерійської системи та відповідні цим станам розрахункові параметри. Отримано співвідношення, що дозволяє відомого стану артилерійської системи оцінити кількість пострілів, необхідні поразки мети з необхідної гарантованою ймовірністю. На розрахункових прикладах показано, що артилерійська система нового покоління здатна знищити мету особливої небезпеки, іноді навіть власної втрати. Розроблена модель реалізована та тестується у вигляді моди для військової гри ARMA 3.