Ефективні практики документування для покращення взаємодії з користувачем за допомогою розмовних інтерфейсів на базі GPT - Sheremet, Oleksii I.; Sadovoi, Oleksandr V.; Sheremet, Kateryna S.; Sokhina, Yuliia V. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2024)
У статті представлено детальний огляд інтеграції ChatGPT з PDF-документами за допомогою інфраструктури LangChain, що підкреслює значні досягнення в обробці природної мови та пошуку інформації. Перевага цього підходу полягає в тому, що він не обмежується виключно роботою з PDF-документами. Використовуючи спеціальні можливості інфраструктури LangChain, можна взаємодіяти з будь-якими файлами даних, що містять текстову інформацію. Огляд літератури підкреслює трансформаційний вплив моделей серії GPT від OpenAI на обробку природної мови, при цьому прогрес, досягнутий у GPT-4 значно покращує генерацію тексту, схожого на написаний людиною, і встановлює нові стандарти для інтерактивних застосувань штучного інтелекту. Аналіз інтерфейсу прикладного програмування OpenAI демонструє його важливу роль у просуванні інтеграції штучного інтелекту в різні застосунки, надаючи доступні та надійні інструменти, які дозволяють розробникам і підприємствам легко інтегрувати складні функції штучного інтелекту. Незважаючи на свої переваги, ці інтерфейси стикаються з такими проблемами, як затримка, обмеження потужності обробки та етичні міркування, які вимагають стратегічного впровадження та постійної оцінки, щоб повністю використовувати їхній потенціал. У статті досліджується роль векторних представлень даних, зокрема векторних вбудовувань, у покращенні функціональності систем штучного інтелекту та машинного навчання. Ці вбудовування перетворюють складні текстові дані у багатовимірні числові формати, дозволяючи моделям штучного інтелекту виконувати такі завдання, як розуміння мови, генерація тексту та аналіз даних із високою точністю та глибиною. Векторні бази даних відіграють важливу роль в управлінні та використанні високовимірних даних, зокрема векторних вбудовувань, для підвищення операційної ефективності великих мовних моделей. Ці спеціалізовані системи зберігання оптимізовані для роботи зі складними представленнями даних, уможливлюючи розширені застосування, такі як узагальнення тексту, переклад і відповіді на запитання з високою точністю та розумінням контексту. LangChain надає універсальну структуру, яка поєднує великі мовні моделі та різноманітні джерела даних за допомогою векторних баз даних. Ця інтеграція розширює можливості штучного інтелекту в аналізі даних і обробці природної мови, створюючи складні застосування, які можуть ефективно інтерпретувати та відповідати на запити користувачів на різних наборах даних. Розробка комплексного застосунку з використанням LangChain і ChatGPT для взаємодії з документами PDF вимагає ретельного технічного розгляду. Ключові елементи включають ефективне керування даними за допомогою завантажувачів даних LangChain і текстових розділювачів, які перетворюють PDF-файли в керовані формати та забезпечують узгоджену сегментацію для точної взаємодії штучного інтелекту. Крім того, впровадження векторних вбудовувань покращує здатність штучного інтелекту сприймати й аналізувати текстові дані, а зручний інтерфейс і надійні заходи безпеки забезпечують оптимальне залучення користувачів і захист даних. Практичні наслідки цієї технології значні: потенційні покращення в підтримці клієнтів шляхом скорочення часу вирішення проблеми до 40 %, оптимізації оглядів академічної літератури приблизно на 60 % і підвищення продуктивності аналізу даних завдяки економії приблизно 50 % часу, витраченого на ручне вилучення даних.