Імітаційне моделювання відбору проб та заміни постачальників вугілля на теплові електростанції - Grishyn, Maksym V.; Tarakhtij, Olga S. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2023)
Робота присвячена постійним проблемам неоптимальної якості вугілля на теплових електростанціях, які перешкоджають підвищенню операційної ефективності та стійкості. Дослідження поділяється на три основні сегменти: формулювання транспортної задачі, створення моделі вибору постачальника вугілля та побудова симуляції в MATLAB Simulink® для виявлення та відбраковування низькосортного вугілля. Запропонована модель вибору постачальника, важлива для теплових електростанцій, враховує такі фактори, як потенційні транспортні затримки та необхідність резервного заправлення для запобігання дефіциту палива. Очікується, що ця модель зменшить дефіцит палива та підвищить надійність і ефективність роботи теплових електростанцій. Крім того, була розроблена модель визначення якості вугілля з використанням вибіркового підходу на основі формули Кокрана, що має на меті підвищити точність виявлення дефектів і, таким чином, зменшити ймовірність використання неякісного вугілля. Унікальною особливістю моделі є динамічне коригування відбору проб вугілля на основі результатів спалювання, що дозволяє в режимі реального часу реагувати на невідповідності якості вугілля. При виявленні неякісного вугілля електростанції оперативно переходять на альтернативного постачальника, мінімізуючи перебої в роботі. Достовірність моделей була підтверджена шляхом симуляції на різних прикладах.