Моделі протиризикового управління в проєктах розвитку провайдерів житлово-комунальних послуг - Chernenko, Yuri V.; Danchenko, Olena B.; Melenchuk, Viktor M.; Mysnyk, Liudmyla D. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2022)
Ефективна робота провайдерів житлово-комунальних послуг тісно пов’язана з проєктами розвитку, які вони реалізують. Важливою складовою управління проєктами розвитку є протиризикове управління. Проведено аналіз математичної, функціональної та інформаційної моделей управління проєктами розвитку провайдерів житлово-комунальних послуг з урахуванням ризиків. Запропоновано механізми інтегрального оцінювання проєктів, пріоритетності виділення ресурсів компанії в найбільш перспективні напрями. Наведено обмеження, в яких знаходяться проєкти розвитку провайдерів житловокомунальних послуг для проведення подальших наукових досліджень. Суттєвим важелем підвищення ефективності протиризикового управління в проєктах розвитку провайдерів житлово-комунальних послуг є можливість коригування пріоритетів щодо реалізації проєктів розвитку в реальному часі за рахунок впровадження автоматизації управління та алгоритмізації приймання рішень, процесного підходу в управлінні ризиками та прийманні управлінських рішень, динамічною організаційною структурою управління проєктами розвитку. Автоматизація управління та алгоритмізація приймання управлінських рішень дозволяє знаходитись всім учасникам проєктів розвитку в одній інформаційній системі: будувати логічну послідовність завдань, визначати проєктний шлях, створювати безперебійний матеріальний потік з мінімізацією необхідних запасів, налагоджувати прозорість та контроль для стейкхолдерів проєктів розвитку тощо. Алгоритмізація приймання рішень дозволяє своєчасно запобігати розростанню обсягів проєктів, низькій продуктивності, перевищенням витрат, нестачі часу, ресурсів, прийняттю рішень, що ґрунтуються на неповній інформації, некомпетентності учасників проєктів розвитку. Динамічна організаційна структура управління проєктами розвитку стимулює узгодженість дій та швидке вирішення питань, виховання кадрового резерву, налагодження комунікації тощо.