Автоматизована об’єктно-орієнтована технологія створення програмного модуля - Kungurtsev, Oleksii B.; Novikova, Nataliia O.; Zinovatna, Svitlana L.; Komleva, Nataliia O. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2021)
Показано, що більшість технологій створення інформаційних систем засновані на об’єктно-орієнтованому підході й передбачає представлення функціональних вимог у вигляді варіантів використання. Однак не існує загальної думки про формат варіантів використання й правила опису пунктів сценаріїв. У роботі вдосконалена класифікація пунктів сценаріїв варіантів використання на основі аналізу множини існуючих описів з різних предметних областей. Уведено нові й уточнені існуючі правила опису варіантів використання, що дозволило надалі формалізувати й автоматизувати процес опису варіантів використання. Запропоновано також автоматизувати процес формування моделі програмних класів за рахунок внесення додаткової інформації, яка пов'язує клас із варіантом використання. Таким чином, модель програмних класів містить значно більше інформації для кодування, чим існуючі моделі в UML-діаграмах. Розроблено метод побудови моделі програмних класів. Методи автоматизованого опису варіантів використання й побудови моделі програмних класів зв'язані в єдиний процес. Рівень інформаційної насиченості моделі класів дозволяє також автоматизувати процес налагодження, пов'язаний зі зміною вимог. Оскільки ухвалені рішення стосуються більшості етапів процесу створення програмного модуля, у сукупності вони представляють нову технологію. Запропоновані модель, методи й технологія були реалізовані в програмних продуктах ModelEdіtor і UseCaseEdіtor. Апробація методу автоматизації опису варіантів використання показала зменшення кількості помилок у порівнянні із традиційним способом опису більш, ніж в два рази, і скорочення часу  більш, ніж в півтора рази. Апробація методу побудови моделі програмних класів показала його перевагу в порівнянні з існуючою технологією: зменшення кількості помилок і скорочення часу  практично в півтора рази. Запропонована технологія може бути використана при розробці будь-яких інформаційних систем.