Застосування імовірнісно-часових графів для оцінки ефективності процесу електрокардіологічного дослідження - Філатова, Ганна Євгенівна; Поворознюк, Анатолій Іванович; Факс, Мохамад (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2020)
Дана робота присвячена розробці структурної моделі процесу електрокардіологічного дослідження пацієнта на основі теорії графів, теорії ймовірностей і методу твірних функцій. Розроблена структурна модель представлена у вигляді ймовірносно-часового графа, в якому виділені дев’ять основних станів і стан невизначеності (безліч станів, які не ведуть до мети), а також визначені ймовірнісно-часові характеристики дуг переходів з одного стану графа в інший. В якості основних станів, що характеризують процес проведення електрокардіологічного дослідження, виділено такі: початок дослідження; визначені показання; виконаний морфологічний аналіз біомедичних сигналів з локально зосередженими ознаками; визначені патологічні зміни; виконано порівняння з попередніми електрокардіологічними дослідженнями; виконано оцінку динаміки; виконано оцінку ефективності лікування; прийнято діагностичне рішення; видані рекомендації (кінець електрокардіологічного дослідження). Для запропонованої моделі процесу електрокардіологічного дослідження методом Мезона отримано аналітичні вирази твірних функцій всього графа, а також частини графа, що характеризує успішне проходження електрокардіологічного дослідження. За допомогою зазначених твірних функцій отримано аналітичні вирази для розрахунку середнього часу проходження електрокардіологічного дослідження і ймовірності успішного завершення даного процесу. Для отримання всіх аналітичних виразів була написана програма на мові Matlab. Розроблена структурна модель електрокардіологічного дослідження у вигляді ймовірносно-часового графа дозволила виділити основні стани та визначити критерії ефективності проведення зазначеного процесу по середньому часу і ймовірності успішного проходження дослідження.