Зміна і трасування вимог до програмного продукту на рівні концептуальних класів - Новікова, Наталія Олексіївна (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2020)
У статті досліджується проблема автоматизації опису варіантів використання на етапі формування вимог при проектуванні програмних продуктів. Запропоновано методи коригування моделі концептуальних класів у зв’язку зі змінами в формулюванні різних пунктів сценаріїв варіантів використання або Use Case і трасування кожного пункту сценарію Use Case в концептуальні класи, в їх методи і атрибути. Зміна вимог на рівні опису прецедентів означає видалення раніше складених пунктів сценарію і / або додавання нових. Видалення Use Case розглядається як послідовне видалення всіх його пунктів, а редагування пункту сценарію - як видалення з подальшим складанням у новій редакції. Розглянуто способи видалення всіх типів пунктів сценарію запропонованої класифікації в різних можливих ситуаціях: створений раніше клас не використовувався в інших пунктах даного, або інших прецедентів; створений раніше клас не використовувався в інших пунктах даного, або інших прецедентів, але функція, що міститься в класі, має посилання на інші функції; створений раніше клас використовувався в інших пунктах даного, або інших прецедентів і функція, що міститься в класі, не має посилання на інші функції; створений раніше клас використовувався в інших пунктах даного, або інших прецедентів і функція, що міститься в класі, має посилання на інші функції. Розроблено методи визначення зв’язків Use Case і його пункту з класами, їх методами і атрибутами, які реалізують цей пункт (пряме трасування) і визначення зв’язку будь-якого даного або методу класу з різними Use Case і їх пунктами (зворотнє трасування). Запропонований метод коригування концептуальних класів дозволяє в автоматизованому режимі видаляти різні пункти сценаріїв, зберігаючи коректне уявлення концептуальних класів. Показано, що спостерігається істотне скорочення часу на коригування класів в автоматизованому режимі порівняно з традиційним ручним режимом. Метод трасування також істотно скорочує час на пошук зв’язків між Use Case.