Віртуальна реальність і реальні вимірювання в фізичних технологіях - Ларшин, Василь Петрович; Ліщенко, Наталя Володимирівна; Бабійчук, Ольга Борисівна; Пітель, Ян (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2021)
Інформація передається сигналами, що мають матеріально-енергетичну природу, але це не матерія і не енергія. Інформація забезпечує комунікацію взаємодіючих об’єктів живої і неживої природи. Інформаційно-комутаційні технології лежать в основі нової парадигми виробництва, що отримала назву «Індустрія 4.0». У відповідності до цієї парадигми підвищена увага приділяється етапу підготовки виробництва, на якому приймаються відповідні комплексні рішення по автоматизації проектування і виробництва, починаючи від отримання замовлення на продукт і закінчуючи його відвантаженням споживачу. Одночасно вирішуються питання організації виробництва і ефективного управління виробничими і технологічними процесами, включаючи календарне планування та управління виробничими запасами. На підготовчому етапі створюється віртуальний продукт (інформаційна модель реального продукту у вигляді «віртуальної реальності»), а на виконавчому етапі з’являється реальний (фізичний) продукт, що має споживчу вартість (корисність володіння). Власне етап реалізації виробництва починається тільки після системного комп’ютерного моделювання, симуляції та оптимізації технологічного процесу і операцій, тобто після того як стане відомою трудомісткість і собівартість віртуальних технологічних процесів. У зв’язку з цим в даній статті розглянуті актуальні питання взаємодії віртуальної інформації на підготовчому етапі і нової інформації, яка виникає на етапі реалізації фізичних технологій, з точки зору підвищення ефективності комп’ютерно-інтегрованого виробництва. Показано, що інформація є базовою категорією не тільки в інформаційних (віртуальних) технологіях її перетворення і передачі, але і в фізичних технологіях матеріального виробництва на етапі виготовлення відповідного матеріального продукту, з одного боку, і (за аналогією) в процесах дистанційного навчання фахівців, з іншого боку (хоча інформація це ще не знання). Особливу увагу приділено вимірювальним процедурам і оцінці їх точності, які не є формальними і вимагають застосування інтелектуальної системи для забезпечення достовірності одержуваної інформації.