Iнформаційне забезпечення технології шліфування складнопрофільних деталей - Ларшин, Василь Петрович; Ліщенко, Наталя Володимирівна (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2020)
Розроблено методику автоматизованого проектування і виготовлення складно-профільних деталей машин і імплантатів з важкооброблюваних матеріалів (титан, кобальто-хромові сплави, діоксид цирконію та інші), яка заснована на принципах побудови інтегрованої CAD/CAM /CAE системи автоматизованого конструкторського і технологічного проектування та ієрархічної інтелектуальної системи управління. Показано, що кінематичні механізми, які створені протягом декількох останніх століть, не дозволяють відтворювати з необхідною точністю рух суглобів живих організмів для застосування їх в біомедичних технологіях імплантації. Тому, зношені суглоби живих організмів реконструюють, додаючи в них складно-профільні деталі із зазначених важкооброблюваних матеріалів. Інформацію про геометричні формі цих деталей (3D модель) на етапі підготовки виробництва отримують за допомогою сучасних методів комп’ютерної та магнітнорезонансної томографії, а на етапі виробництва фактичне розташування припуску на шліфування визначають лазерним (або тактильним) скануванням. Для зменшення нерівномірності розташування припуску заготовку складно-профільних деталей перед обробкою орієнтують в системі координат верстата з ЧПК виходячи з встановленого критерію мінімізації припуску. Наводиться приклад такого орієнтування заготовки для деталі типу «колесо зубчасте». Цю заготовку перед зубошліфуванням вимірюють тактильним датчиком Renishaw по лівій і правій сторонах западин зубчастого колеса. Визначають мінімальний припуск по лівій і правій сторонах западин, знаходять різницю між ними, і додатково повертають заготівку зубчастого колеса у відповідному напрямку для вирівнювання цих мінімальних значень припуску. Вирівняні мінімальні припуски, в свою чергу, повинні бути достатні для компенсації впливу технологічних факторів від попередньої операції і похибки установки заготовки для даної операції. Для складно-профільних деталей імплантатів, таку додаткову орієнтацію виробляють, наприклад, по алгоритмам забезпечення минимаксного значення припуску.