Верифікація артилерійського пострілу під впливом випадкових збурень для комп’ютерної гри ARMA 3 - Maksymov, Maksym V.; Boltenkov, Viktor O.; Gultsov, Pavlo S.; Maksymov, Oleksii M. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2023)
Комп’ютерний геймінг займає міцне місце в сьогоднішніх медіа-культурі та медіа бізнесі. Комп’ютерні ігри широко застосовуються як засіб розваги, і як засіб освіти. Традиційне місце у комп’ютерному геймінгу посідають військові ігри. Однак саме в цій галузі геймінгу спостерігається гостра суперечність між суперреалістичною якістю відео компонентів та обмеженістю сценарної компоненти гри. Зокрема, у разі розвитку ігор військового напряму швидко розвивається впровадження сучасних зразків зброї. У той же час досвід військових конфліктів останнього десятиліття та вироблені нові тактичні прийоми в ігри впроваджуються насилу. У цій роботі продемонстровано можливість вдосконалення артилерійської компоненти ARMA 3. В артилерійському пострілі завжди є випадкові обурення. Ці обурення не можна усунути в процесі підготовки стрілянини. Насправді вони компенсуються шляхом послідовної пристрілки. Сучасна тактика стрілянини потребує максимального скорочення часу вогневого прояву артилерійського підрозділу. У цьому вся плані дуже актуальні методи верифікації кожного артилерійського пострілу. Під верифікацією розуміється підтвердження ефективності пострілу одразу після його здійснення. Запропоновано та досліджено метод верифікації пострілу з реєстрації часу прольоту снарядом трьох контрольних точок. На підставі зареєстрованих часів прольоту сенсорами будується систем апроксимуючих парабол. Рішення системи дозволяє визначити очікувану точку розриву снаряда ще до приземлення. Оцінкою відхилення точки розриву від точки прицілювання верифікується якість артилерійського пострілу. Проведено імітаційне моделювання запропонованого методу. Продемонстровано, що параболічна апроксимація дозволяє ефективно компенсувати випадкові збурення пострілу. Проведено порівняння запропонованого методу з методом компенсації збурень шляхом послідовного пристрілювання. Показано, що запропонований метод дозволяє суттєво скоротити час вогневого прояву зброї та витрати снарядів на ураження мети для гравця ARMA 3.