Проблеми та шляхи вдосконалення проєктно-орієнтованого навчання в Україні - Molokanova, Valentina M.; Hordieieva, Inna O. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2023)
Проєктне навчання – це навчальний процес, орієнтований на студента, який надає можливість досліджувати та поєднувати теорію та практику. Це дослідження має на меті вивчити відповіді студентів після їхньої участі в проєктному навчанні та визначити навички, які учні вдосконалили після проходження процесу проєктного навчання, використовуючи його 4 етапи. Проведено експериментальну перевірку можливостей застосування проєктного навчання для набуття студентами проєктних компетентностей шляхом розробки та реалізації власних проєктів. Всього в дослідженні взяли участь 70 студентів, які навчалися на факультетах менеджменту за освітньою програмою «Управління проєктами». Результати показали позитивну реакцію студентів щодо їхнього досвіду участі в проєктному навчанні, яке поєднувало елементи теорії та практики. Крім того, результати цього дослідження показали, що проєктно-орієнтоване навчання позитивно впливає на розвиток поведінкових компетенцій учнів та їх подальшу професійну орієнтацію. Студенти відповіли, що завдяки проєктноорієнтованому навчанню вони вдосконалили свої навички мислення, навички вирішення проблем, отримали відчуття самореалізації, а також навички командної роботи. У роботі отримав подальший розвиток метод ітераційного навчання шляхом застосування його для оцінювання професійних компетенцій з управління проєктами різними способами навчання: на власному досвіді, досвіді інших викладачів і студентів або комбіноване навчання першим і другим способом. Запропонований математичний метод розрахунку часу засвоєння студентами компетенцій проєктного менеджменту дозволяє розрахувати, чи встигне абітурієнт, якщо його включити до групи, засвоїти еталонний набір професійних компетенцій, як тих, що закладені в освітню програму. Наукова новизна дослідження полягає у застосуванні проєктноорієнтованого навчання для засвоєння учнями проєктних компетенцій. Результати дослідження підтверджені у ході експериментальної перевірки впливу проєктного навчання на студентів під час розробки та реалізації власних проєктів. Практична цінність дослідження полягає у допомозі педагогам, які здійснюють освітню діяльність, покращити якість навчання. Дослідження показало, що проєктне навчання є ефективним методом для засвоєння учнями проєктних компетенцій. Стаття може зацікавити педагогічних працівників, які здійснюють освітню діяльність, вчених і практиків з проєктного менеджменту.