Подолання розриву між вимогами ринку праці та стандартами освітніх програм в Україні для бізнес-аналітиків - Kobets, Vitaliy M.; Koval, Svitlana V. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2023)
В умовах глобальної конкуренції підготовка кадрів із затребуваними на ринку праці компетентностями стає запорукою конкурентоспроможності підприємств у цифровій економіці. Метою роботи є виявлення невідподвіностей у підготовці бізнесаналітиків між вимогами ринку праці та стандартами програм вищої освіти в Україні. Стаття присвячена аналізу ІТ-ринку України та виявленню дисбалансу компетентностей на ІТ-ринку праці в Україні; порівнянню вимог роботодавців до компетентностей ІТ-фахівців на ринку праці; визначення компетентностей освітніх програм в Україні за стандартами МОН та їх відповідності вимогам ринку праці для ІТ-спеціальностей, розробці експериментальної моделі впливу компетентностей ІТ спеціальностей на заробітну плату бізнес-аналітиків. Були проаналізовані доступні вакансії та розділено їх на 5 груп: банки, державні установи, IT, роздрібна торгівля та інше. Ці вакансії були проаналізовані за загальними та фаховими компетентностями. Після порівняння вимог українських роботодавців до посади бізнес-аналітика на сайтах пошуку роботи визначено найважливіші професійні компетенції для ІТ-галузі. Здатність пояснювати економічні та соціальні процеси та явища на основі теоретичних моделей, аналізувати та інтерпретувати отримані результати, що зумовлює підвищення середньомісячної заробітної плати. Здатність розробляти бізнес-рішення та оцінювати нові технологічні пропозиції призводить до зниження зарплати. Уміння формувати нові конкурентоспроможні ідеї та втілювати їх у проекти знижує зарплату при роботі на посадах у зрілих компаніях. Розуміння гнучких процесів розробки підвищує зарплату. У статті пропонується методологічний підхід до перегляду освітніх програм у відповідності до потреб ринку праці. Запропонований підхід виявлення статистично значимих компетентностей може бути застосований до будь-якої спеціальності