Моделювання оцінювання ефективності електроспоживання на залізорудних підприємствах - Sinchuk, Oleg M.; Kobeliatskyi, Danyil V. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2023)
Сьогодення вимагає керування процесом споживання – постачання електричної енергії. Система управління повинна адаптивно-превентивно реагувати на зовнішні збурення. Серед таких збурень для залізорудних підприємств найбільш суттєвими є зміни в технології режимів функціонування електроприймачів стаціонарних установок з урахуванням тарифів на електричну енергію. Досліджені загальні методологічні підходи щодо формування моделей в яких пов’язані показники споживання електричної енергії за умови заданого обсягу забору рудної маси. Методи формалізації складових електроенергетичної системи залізорудних підприємств із підземним способом видобутку залізорудної сировини. Методики побудови математичної моделі оптимальної ефективності електроспоживання. Синтезована модель дозволила визначити необхідний режим роботи пристрою забору руди, щоб вибрати заданий обсяг рудної маси, при цьому мінімізувати вартість споживання електроенергії. Побудована цільова функція, що враховує вартість електроспоживання підприємством із підземним способом видобутку залізорудної сировини. Мінімізація вартості за споживання електроенергії формується як завдання мінімізації функціоналу по активній потужності електроенергії, що споживається, за виділений проміжок часу. Пропонується рішення обмежуючись умовою, щодо вартості активної потужності електроенергії в залежності від часу, тобто є кусковопостійною функцією. Внаслідок цього, ціна електроенергії задається кусково-постійної функцією з двома значеннями. Представлено якісне графічне зображення розглянутої залежності вартості активної потужності електроенергії від часу. На підставі візуально-графічного аналізу сформована аналітично функція вартості активної потужності електроенергії в залежності від часу доби.