Нейромережевий оцінювач тиску для електромеханічної системи турбомеханізмів з живленням від вітрогенератора - Burian, Serhii O.; Zemlianukhina , Hanna Yu. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2022)
Екологічне та економічне отримання електричної енергії за рахунок використання альтернативних джерел енергії є актуальним напрямом у зв’язку з тенденцією подорожчання енергоносіїв, які використовуються при виробництві електричної енергії, та у наслідок значних пошкоджень енергосистеми України у результаті війни на території країни. Варто зазначити, що в деяких районах можливим є використання лише автономних систем генерування електричної енергії, оскільки прокладання електричних мереж в цих місцевостях є недоцільним та нерентабельним. Зазвичай згадані системи базуються на поєднанні вітро-, або гідро- турбіни – привідного двигуна, та електричного генератора. Такі системи відзначаються високим ресурсом і надійністю, низькою собівартістю і складністю обслуговування. Іноді від роботи автономної системи генерування електричної енергії залежить життя людей та можливість зв’язку із зовнішнім світом, що є особливо важливим в умовах воєнного стану. Разом з тим відсутність стабілізації напору гідравлічної мережі системи водопостачання може призвести до погіршення побутових умов, виникнення аварійних ситуацій, зриву технологічного процесу. З огляду на зазначені фактори, виникає необхідність вимірювання тиску гідромережі, що можливе за допомогою використання оцінювачів технологічних координат, побудованих на базі теорії штучних мереж. У роботі запропоновано сучасну електромеханічну систему керування турбомеханізмом, що живиться від альтернативного джерела електричної енергії, в умовах стабілізаціїї напору гідравлічної мережі при використанні оцінювача технологічних координат, а саме оцінювача тиску. Наведено математичний опис основних елементів досліджуваної системи. Побудовано і досліджено оцінювач тиску гідравлічної мережі на основі теорії штучних нейронних мереж. Описано особливості проєктування та навчання оцінювачів технологічних координат на базі нейронних мереж із зворотними зв’язками. Розглянуто на конкретному прикладі роботу бездавачевої системи при стабілізації напору на заданому рівні при зміні опору гідравлічної мережі в межах типового добового циклу споживання води. Показано результати та аналіз дослідження розробленого оцінювача в системах стандартного та бездавачевого кервуваннях.