Детектування сценаріїв розвитку динамічних подій в електроенергетичних мережах смарт-грид. Частина друга «Селективний захист» - Sivokobylenko, Vitaliy F.; Nikiforov, Andrey P.; Zhuravlov, Ivan V. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2021)
При реалізації концепцій розвитку електроенергетики Smart-Grid, Цифрова підстанція, Аутсорсинг послуг актуальним є завдання забезпечення стійкості роботи пристроїв релейного захисту та автоматики. Завдання вирішується відповідно до структурного-інформаційного SI-методу, що розробляється. Пропонується спосіб селективного пошуку (SP) оптимального обсягу структурованої інформації для автоматичного прийняття рішень. У статті розглядається алгоритм розпізнавання сценаріїв розвитку значеннєвих подій, який включений до SP-способу. Алгоритм застосовується однаково до всіх ієрархічних рівнів розпізнавання, виходячи із цілей прийняття рішення на старшому рівні. Контроль послідовності інформаційних подій виконується в динаміці проходження подій по одному шляху зі всіх взаємозв’язків відповідно до SIмоделі. В Частині 1 показана спільна SI-модель, що складається із дерева формування в динамічному об’єкті та дерева розпізнавання в пристроях. Дано теоретичний опис алгоритму за допомогою амплітудного та тимчасового (Ξ,Η) вікон селективності у загальній структурній схемі S-детектування. Показано застосування способу різних ієрархічних рівнів розпізнавання. Результат прийняття рішення видається у двох формах подання. А саме. За допомогою єдиного смислового сигналу для вказівки на групу результатів. Через заповнення таблиці послідовності появи розпізнаних елементарних інформаційних складових. У Частині 2 показано застосування SP-способу на різних ієрархічних рівнях розпізнавання для синтезу селективного реле, в якому реалізується алгоритм пошуку пошкодженої ділянки мережі при однофазних замиканнях на землю у розподільних мережах 6-35 кВ із котушкою Петерсена. Вказано причини нестійкої роботи алгоритмів відомих селективних реле, виходячи із понять розпізнавання сценаріїв. Розглянуто вдосконалення структури селективного реле, що працює на основі критерію контролю збігу перших напівхвиль середньочастотних складових сигналів перехідних процесів. Наведено приклади синтезу елементарних детекторів абсолютної, відносної та накопичувальної дії стосовно селективного реле, що дозволяють наповнити обсяг інформації для загального Sдетектування. Виконано моделювання роботи синтезованого S-детектора на сигналах реальних аварійних файлів природного розвитку ушкоджень ізоляції фази мережі та моделювання штучних сценаріїв подій у математичній SI-моделі