Детектування сценаріїв розвитку динамічних подій у електроенергетичних мережах смарт-грид Частина 1 «Спосіб» - Sivokobylenko, Vitaliy F.; Nikiforov, Andrey P.; Zhuravlov, Ivan V. (Прикладні аспекти інформаційних технологій, 2021)
Пропонується спосіб побудови смислового S-детектора для старшого ієрархічного рівня розпізнавання образів в динамічних об’єктах. Спосіб S-детектування заснований на однаковому синтезі всіх ієрархічно підлеглих детекторів і схем підготовки інформації, виходячи із завдань верхнього ієрархічного рівня розпізнавання сценаріїв розвитку процесів в об’єкті. Спосіб може застосовуватися для вирішення завдань релейного захисту, протиаварійної автоматики, виявлення рідкісних подій в імпульсних, короткочасних вхідних сигналах при реалізації концепції розвитку смарт-грид електроенергетичних мереж. Синтез S-детектора сценаріїв розвитку перехідних процесів став наслідком розробки структурно-інформаційного SI-методу обробки інформаційних складових. Наведено математичну SI-модель, що дозволяє контролювати взаємну відповідність структури дерева формування в об’єкті та дерева розпізнавання пристроїв. Ставиться завдання підвищення стійкості роботи алгоритму розпізнавання пристроїв. У Частині 1 наведено опис теоретичних положень застосування способу. Пропонується уніфікувати в галузі дерева формування сценаріїв розпізнавання, аналогічно схемам високовольтних мереж IEEE. Наведено алгоритм S-детектора, заснований на формуванні смислового сигналу і на селективному пошуку необхідного обсягу інформації для автоматичного прийняття рішень. Факти появи елементарних інформаційних подій у вхідних сигналах контролюються Ξ,H-вікнами селективності, що послідовно відкриваються в залежності від попереднього розвитку подій. Наведено структурну схему S-детектора сценарію, який може бути синхронним, багатоканальним, із великою швидкістю обробки сигналу, без втрати швидкоплинної інформації при детектуванні повільної і понад повільної інформації. Поєднує корисні властивості миттєвих та інерційних алгоритмів детектування. Виходом Sдетектора є ряд відповідей із різними ваговими коефіцієнтами. Це дозволяє об’єднувати елементарні детектори в послідовні ланцюжки на різних ієрархічних рівнях розпізнавання. У Частині 2 наведено приклад застосування способу детектування сценаріїв для вирішення завдання підвищення стійкості роботи селективного реле захисту від однофазних замикань на землю на основі середньо частотних сигналів в мережах 6-35 кВ із дугогасною котушкою Петерсена. Наведено результати моделювання роботи алгоритму S-детектора на сигналах реальних аварійних файлів, записаних високочастотними реєстраторами перехідних процесів в мережі.